Индиански амулети

Индиански амулети

Най-често използваните материали са полускъпоценни камъни, кост, зъби, кожа, връв, дърво, камък и много рядко метал.

При маите и ацтеките, най-развитите цивилизации в Америка, амулетите са изключително сложни и детайлни. Широко се използват изображенията на стилизирани лица, растения и животни. Амулетите са силно релефни и ярко оцветени, като цветът играе съществена роля за силата на исканото действие.

Според маите в различните части на света живеят Ягуари, или чакове. Всеки от тях има собствен цвят и сили. При изработката на амулети се изобразяват характерни предмети и свързани с ягуарите и се оцветяват в характерните им цветове.

Запад – Черно, Кафяво– символ на трансформация, защита, смърт. Използва се като заместител на обсидиана. (маите са имали внушително количество богове на смъртта).

Юг -Жълто –  Символ на слънцето.Север – Бяло –  чистота,  мълчание, начало и съвършенство.Изток – Червено – символ на страст, любов, прераждане. Използван за важни неща, които трябва да траят дълго и да се развиват.

Зелено – идва от перата на свещената птица кетцал. Тя е спътник на Кукулкан – един от главните богове на маите и създател на света, човека и всички живи същества. Той е и родоначалник на цивилизацията и нейните блага. Стилизирани изображения на птица, пера, листа на растение или цифри се свързват с благоденствие и богатство.

Синьо – или тюркоазено. Използва се в амулети за щастие и късмет, за преодоляване на проблеми в общуването. При древните това е цвета на общността и семейството.

На особена почит били тюркоазът, обсидианът. Индианците вярвали, че тези камъни имат особена сила, и сами по себе си са достатъчни за да защитят или донесат щастие на притежателя си.

Статията е подготвена от Darra Art

5/5 - (1 vote)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*