Карнеолът – Свойства, факти и митове

Карнеол – камъкът на самочувствието

Карнеол (Сердоликс) SiO2

Геоложки данни – Халцедонов Кварц с примеси на железен окис. Цвят: светъл до оранжев, червен до керемиден.  Твърдост: 6,5. – 7 по скалата на Мос.

Колие, гривна и обици Карнеол

Име на камъка – спорен произход заради двете версии на името му, общоприетото наименование Карнеол и познатото в някои страни Сардикс или Сердоликс – според някои източници идва от находището му в град Сардикс в древна Азия, а според други източници произхода е латински и идва от Carneus, което значи кръв..

Гривна от карнеол- CharmyRose

История – Камъка се открива във всички Култури и религиозни традиции –

Според археологическите находки в древен Египет Карнеолът е бил толкова ценен и използван колкото и Лазурита и Тюркоаза. Счита се, че това е свещения камък на богинята Изида и се е ползвал за привличане на плодородие и за успешно зачеване и бременност.

Бижу карнеол

Най-страрите открити свещенни предмети от Карнеол  са свещенни накити, открити в гробницата на Шумерската царица Пу-Аби, която е датирана приблизително около 3000 г.пр. новата ера.

Колие и гривна карнеол, планински кристал

Открити за Китайски защитни амулети от карнеол още от 4 век, а множеството находки на ритуални предмети и бижута от Тибет от 6 век показват, че и там Карнеола е бил високо ценен и ползван за камък прогонващ лошите сили.

коие, гривна, пръстен карнеол

Карнеолът, който в миналото е бил скъпоценен камък е споменат и в библията като един от 12 свещенни камъка от нагръдника на Аарон.

Бижу карнеол

Древните Гърци и Римляни наричали Карнеола Сардий и също го ценели високо и носели на разкошни бижута.

Амулет от карнеол

В Европа Карнеолът преживява най-популярните си времена в епохата на Ренесанса, когато творците и владетелите масово го носели за Късмет и Вдъхновение…

Колие и гривна от карнеол

Карнеолът е високо ценен и в мюсюлманската традиция. Наричат го “Камъка от Мека” и вярват, че през 624 година пророка Мохамед започнал да носи пръстен с карнеол.

Гривна от Карнеол- CharmyRose

Влияние върху здравето – Спира  кръвотечения, при проблеми с кръвта, анемии, импотентност, трудно забременяване, помятане, безплодие.

Гривна от карнеолВлияние върху психиката  Срещу депресии, умора, меланхолия. Помага при страхови неврози, за преодоляване на страха от смъртта, помага за преодоляване на трудни периоди в живота, успокоява мъката и лекува гнева.

Гривна Карнеол- CharmyRose

В магията се ползва за привличане на внимание, укрепване на самочувствието, повишаване на съзнателността. Този камък отключва творческите способности. При децата помага на разсеяните ученици да се концентрират върху ученето.

Дръвче от полускъпоценни камъни с карнеол (вижте тук: Дръвчета от полускъпоценни камъни)

Астрология – Карнеола е основен камък за зодия Стрелец, но поради големите цветови вариации той се асоциира с доста зодии. Помага за концентрацията при Телеца, при Козирога помага за преодоляване на страха от Смърт и Болести.

На Девата, Овена, Скорпиона и Лъва носи късмет и страст.

Бижута от карнеол

В магията се асоциира с елемента Огън и посоката Юг

Отговаря за коренната чакра
(Вижте тук: Полускъпоценни камъни за баланс на първа чакра)

Във Фън–Шуй поставен в центъра носи Хармония, на Юг привлича успеха, на Запад – съзнателността, на югоизток носи самочувствие, а поставен в отрицателните сектори на дома  носи закрила и утеха…

Фигурка на слонче от карнеол

В бижутата енергията на Карнеола се съчетава успешно с Оникса, Ясписа и Ахата, добре хармонира и с планинският кристал, а носен заедно с Лунният камък пази бременните жени …

Нежните цветове на Карнеола и великолепните му преливащи тонове са уникални за създаването на стилни и много предизвикателни бижута. Добре се комбинира със сребро, стомана и бронз. Носенето му със злато се препоръчва само на зодиите Лъв и Козирог….

Бижута Карнеол- CharmyRose

Карнеолът е един от най-популярните камъни в миналото, с откриването на много находища губи своята висока цена и съответно популярност с годините. Но  ако погледнем самия камък той с нищо не отстъпва по своите свойства и красота на така наречените скъпоценни камъни, а и не е ли великолепно, че в нашето време срещу скромна сума можем да си позволим камък, който в миналото е бил достъпен само за владетелите?  Има и още едно сигурно нещо – подбирайки красиво бижу от карнеол, направено с внимателно подбрани цветови комбинации, вие неминуемо ще привлечете погледите на околните, а това наистина  е начин да повишите самочувствието си….

Бижута от карнеол- гривна, халка, колие

Статията е подготвена от Rosie – дизайнер на Rose Avenue – моля, ако копирате статията цитирайте източника и.

Можете да разгледате и закупите бижута от Карнеол тук: Бижута от карнеол

Ако информацията ви е била полезна, гласувайте за нас с бутончетата под статията и в края на страницата- Благодарим ви !

Ако искате да прочетете информация и за други камъни и минерали – вижте в раздела ни “Магията на Камъните“.

4/5 - (7 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

5 thoughts on “Карнеолът – Свойства, факти и митове

  1. Здравейте,вчера си купих карнеол от Варна.Много е хубав и аз съм щастлива.Доста е голям камъка.Добре стои в ръката ми и е много приятно да го държа.Горещо Ви го препоръчвам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*