Кралица Виктория и готиката

Луиза – Виктория Сакс – Кобургска става кралица на 18 години след внезапната смърт на дядо и Вилхелм IV– ти през 1837 .
Млада и красива, тя започва да диктува модата в своята страна. Омъжва се за принц Албърт през 1840 и го дарява с 9 деца. Рано остава вдовица. Управлението на Виктория съвпада с епохата на Романтизма в Европа. Кралицата налага модата за черния цвят на дрехите и бижутата, в резултат на дълбокия траур след смъртта на съпруга си. Друг характерен акцент са дантелите, украсяващи дрехите, включително и аксесоарите. Появяват се бижута, обвили скъпоценните камъни в дантели.
По нейно време Великобритания е в небивал разцвет. Страната е призната за владетелка на моретата. Великобритания диктува модата – познатият претрупан викториански стил в облеклото, аксесоарите и бижутата.
Именно кралица Виктория налага белия цвят в булчинското облекло като символ на непорочност. Тя е известна като първата булка в бяло.
Кралица Виктория се помни и с пословичната си страст към опала, особено черния опал . Опалът е имал лоша слава до този момент и е бил избягван, но кралицата го връща на мода в средите на аристокрацията.
Апогеят на брошката е в епохата на кралица Виктория. Бижутата и са неотменна част от строгите тоалети.
Неоготическият стил подражава на средновековния, но е по-скоро орнаментален. Вкусът към него се проявява в много области – литература, живопис, музика, градинарство, естетиката, дори и в етиката. Възражда се интересът към иррационалното, вярата в чудесата и призраците, интерес към окултното и свръхестественото. В съвременната готика откриваме явни симпатии към стила, въведен от кралица Виктория през 19-ти век. Този сил до голяма степен съвпада с минорните тонове, страстта към тъмната страна на нещата, желанието за бягство от реалността и ярката романтична нишка , основни съставки в готическото изкуство.

Статията е подготвена от Insomnia
http://sitekreator.bg/viking/is_anybody_out_there.html

Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*