Опасна ли е метъл музиката

Опасна ли е метъл музиката

Реших да се заема с предизвикателството да напиша тази статия, провокирана от скептицизма, с който доста хора гледат на музиката под страшното определение – „метъл”. Може би, гледайки страшните картинки на черепи, кости, кръв, чудовища и всякакви задгробни пейзажи и чувайки някои по-екстремни звуци, хората си мислят, че това е ужасяващо и без всякаква стойност.

Но защо тогава милиони хора по света – деца, младежи и хора на преклонна възраст обичат тази музика, метъл музиката има своите привърженици от всякакви религии и от всички континенти. Защо това „зло” е  признато за изкуство? Как можеш да обичаш нещо, което е „лошо”? А кое е добро? Ще дам пример с известната творба  „ Фауст” на Гьоте, който взаимства темата за книгата си от Средновековието на въпроса, отправен към дявола „Кой си ти?” той отговаря „ Част от силата, която зло желае, а все добро твори” и действително чрез падението си героят в творбата постига трудно , но успешно душевно пречистване /.Нещо подобно е и тази „лоша” музика, чиято задача е да пречиства сърцата, когато дадеш възможност на емоциите да избият, ти се пречистваш от натрупания негативизъм, с който ни залива ежедневието. Това е целта на тази музика, хората да освободят емоциите чрез музика, а не чрез престъпления. Лоша слава музиката придобива още в своето зараждане – трагично завършват живота си в следствие пристрастяване към стимуланти и успокоителни, Елвис Пресли и Джим Морисън.

Алкохолът и наркотиците са причина за лошата слава на мнозина гениални музиканти от т.нар. „хипи” вълна през 60-те години на 20ти век. Но тогава, именно, сред хипи- движението се чуват първите призиви за спасението на природата, на планетата, на човечеството. Това, съгласете се, е нещо хуманно. /Доказва го все по-осезаемото изчерпване на природни ресурси, изчезването на много видове и глобалното затопляне, зачестилите природни бедствия и стихии/.

Много от творбите в метъл музиката са повлияни от класическите образци на  Барока и Романтизма. Предпочитани композитори са Бах, Паганини, Бетовен, Хендел и др. Вагнер и неговото творчество оказват силно влияние в метъл музиката, някои определят  Вагнер като предшественик на метъла.

Ингви Малмстийн, който транскрибира и адаптира класическа музика за електронна китара,  е един от известните китаристи на 80-те години.

Ще спомена още няколко ярки имена в хард рока и хеви метъла, които използват класически елементи – Брайън Мей, Ричи Блекмор и Джон Лорд от Дийп Пърпъл, Улрих Джон Рот , Ранди Роундс и др.

Много от музикантите имат класическа школовка. Много съвременни стилове метъл използват не само класическа музика, но и оперно пеене. Т.нар. готик и симфоник метъл широко използват жени вокали, изкуството на операта придава ново звучене и дълбочина, нови идеи и атмосфера в метъл изкуството. Вдъхновена поезия /темите са в широк диапазон/, класическа музика, твърд звук и многобройна публика. Това трябва да се чуе с отворено сърце и непредубедено съзнание!

Според някои корените на метъла могат да се търсят и в ранните блусарски групи от началото на 20ти век /стилът блус е афро-американски, възниква в края на 19ти век в Южна Америка/ .

Според мен метълът има две родини – Южна Америка и Европа. Веднъж оформила се, осъзната и приета, музиката преминава през години, граници и континенти и се разпростира по целия свят. Безспорно, бащите на класическия хеви се раждат в град Бирмингам – Англия /Джудас Прийст- поставиха повратна точка в историята на метъла, родоначалници са на Новата вълна/ ;

Блек Сабат- вдъхновиха дарк вълната, подета от много готик, блек и дет банди. Китаристът Тони Айоми от Сабат е новаторът, задал правилния тон на китарите и оформил типичната по-ниска метъл тоналност/

И всичко, започнало в края на 60-те години на 20 ти век се доразви, и продължава своето обновление с нови стилове, идеи, превръща се в начин на живот за милиони хора. Упование на самотниците, сила на слабите, надежда на сломените, вяра на силните – това е метъл музиката. Тя не е фон за едно събиране в кръчмата, за демонстрация на потентност, коли, джипове, хубав задник, скъпа вила и кич. Метъл музиката е музика за душата и винаги се слуша внимателно, защото всяко соло, всеки риф и всяка дума носят своето човешко послание.

Силата на метъл музиката е в нейната откровена човечност. Затова винаги ще се слуша и ще върви редом с хората. А човекът е сложно създание, способно на крайности. Такава е и музиката – на моменти нежна и възвишена, на моменти екстремна, груба, брутална и дръзка. Но никога – фалшива. Никога – без идея и съдържание. Всяка метъл творба носи своето откровено послание към феновете.

Неравна и грапава е красотата на метъла, също като житейския път. Но щом веднъж разбереш посланието, с гордост можеш да кажеш – това е моята музика, тя ще е с мен до края!

Статията е подготвена от Insomnia – Готик Бижута

Можете да разгледате и закупите бижутата тук

http://www.charmyrose.com/Galerija-insomniaGotik-bijuta-c-29_221.html

5/5 - (4 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

One thought on “Опасна ли е метъл музиката

  1. Много силна статия, разкриваща, или поне опитваща се да обясни с думи (което не е напълно възможно) красотата и въздействието на метъл музиката. Поздравления!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*