Oткъде идва Коледа ?

Oткъде идва Коледа ?


Много малко хора знаят,че повечето големи Църковни празници са насложени като време върху предишни стари народни чествания. Коледа не е изключение. Всички древни народи и традиции честват Деня на Зимното слънцестоене – гърците, маите, египтяните, келтите, индианците, китайците  – всички имат свой празник, в който почитат Раждането на Слънцето. За да изкорени старите вярвания и да наложи новите традиции на църквата й е било по-лесно да присвои и преправи традициите.

В Уика Зимното слънцестоене се нарича Yule – след Хелоуин, когато Слънцето умира и ние почитаме душите на предците си, на Yule Слънцето отново се ражда – дълбоко в земята започват да се развиват всички растения, които ще избуят напролет – тъмнината вече не е по-силната страна .
Традициите на Yule – на този празник почитаме освен слънцето и всички растения, които са по-силни от зимата и студа – Полускъпоценните камъни, кристалите и бижутата се изнасят и с тях се украсява вечнозелено дърво на двора – за да поемат бижутата и камъните силата на вечно зеленото дърво, а и за да привлечем светлината в живота си. От там идва традицията да се украсява коледно дърво. За съжаление, в днешно време, вместо да почитаме природата, ние унищожаваме стотици дръвчета, за да ги украсим и да ги изхвърлим след седмица, ,което опорочава идеята на тази красива традиция.


В камината(огнището ) се гори специален пън-той се подбира от мъжа в дома и по начина по който гори се гадае за това каква година ни чака.В България тази страхотна традиция се нарича „Бъдник“


На трапезата присъстват ядки като символ за скрития, но силен живот, вино, питка, върху която има изобразено слънце или кръг.
Цветовете на Yule са червеното (символ на страста и силата), Зеленото (сивол на природата), Бялото (символ на новото начало), Сребърното (символ на снега, който пази земята и растенията) и Златното (символ на Слънцето).


Растенията на празника са всички вечнозелени растения, розмарин, канела, Коледната звезда и Холи – великолепен зелен храст с червени плодчета, който символизира магията и природата.


Боговете почитани на този ден от различните традиции и народи са Атина и Дионис, Фрея и Хатор, Хеката, Лусия, Минерва, Один, Озирис, Зеленият Бог.
На този ден се правят ритуали за здраве в дома, за деца и брак, за пари и благоденствие.


И така – украсете елхата и дома си, пожелайте си Любов и Здраве и отпразнувайте Кръговрата на Живота – някъде в замръзнала земя зреят семенцата на зърното, което ще ни храни догодина – някъде в съдбата ви зреят събитията, които ще се случват с нас в бъдеще. Пуснете Светлината в душите си, за да съживи доброто у вас !

5/5 - (3 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*