Откъде идва обичаят да се посрещат младоженците с хвърляне на ориз?

 

Цветен ориз за псорещането на младоженците
Цветен ориз за псорещането на младоженците

 

Хвърлянето на ориз, или пшеница след или върху младоженците е много стара традиция, която датира още от древен Рим или Египет или дори може би още по-назад във времето. Обичаят цели да донесе на новото семейство късмет, богатсво, дълголетие, здраве, и повечето от „късметчетата”, са символ на плодородие и изобилие.
Най-често в такива традиции се използват храни, защото те символирзират изобилие в повечето култури. Семената и ядките са символи на плодородието, защото малкото семенце може да се превърне в голямо растение – което е добро пожелание за дълголетието и щастието на брака. Зърна като пшеница, ориз или просо са били хвърляни над младоженците с надеждата, че двойката ще има успешен брак и много деца, които да обработват земята.
Докато обичаят да се хвърля ориз е най-популярен в Америка, много страни имат свои собствени традиции. В Мароко, например, за да се насърчи „плодотворно“ съюзът, хвърлят смокини, фурми и стафиди. Италианците традиционно заливат младоженците с дъжд от бонбони и захаросани ядки. (Думата „конфети“ може да извлече от корена за италианската дума за „сладкарски изделия“.)


В Корея, бащата на младоженеца хвърля боядисано в червено фурми над новата си снаха, за да й донесе много деца.
Във Франция пък посрещат щастливата двойка с пшеница.
Но има и доста по странни, и ОХ! болезнени за уцелените предмети.
Яйцата представляват нов живот, така че в някои европейски страни и тях хвърлят на младоженците. Има стара ирландска традиция има двойката да бъде замервана с тенджери и тигани в чест на новия им съвместен живот.
Българската традиция на късметцетата включва жито за плодородие, дребни бонбони, за да е сладък живота на младоженците и паричка – за да не страдат от безпаричие.
В наши дни традиционните късметчета са заменени с просо, пуканки, конфети, розови листа, цветя, сапунени балончета, и общо взето много други, но все повече се налага модата на цветния ориз.
Може да го използвате както за хвърляне при посрещане на младоженците, като ефектна декорация, а защо не и за традиционни късметчета.

Статията е подготвена за списанието от CharmyBride.

 

Тук можете да намерите: сватбени късметчета с ориз и цветен ориз за хвърляне

5/5 - (5 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*