PINK FLOYD

Огромно е  значението на Пинк Флойд в развитието на съвременната психо /рок музика. Те са новатори и експериментатори, които излизат от рамките на музиката изобщо и на звука изобщо, те създават чрез звук една философия за живота, който е в тясна връзка с Космоса и Вселената. Миналото и бъдещето са вплетени в настоящето, човекът е едновременно задвижващ процесите и движен от тях. Противоречията са в основата на хармонията, а спокойствието е заредено с наслоена енергия, която всеки момент може да превърне в хаос хармонията и след това да върне всичко пак в началната фаза, защото това не е просто музика и звук – това е Пинк Флойд.

http://vbox7.com/play:635e7d1b

Групата е саздадена през 60-те години на 20ти век във Великобритания, първоначално в състава и са  Боб Клоуз / соло китара/, Сид Барет / вокал, ритъм китара/, Ричард Райт / клавиши, вокал/, Роджър Уотърс / бас китара, вокал/ ,  Ник Мейсън / ударни/.  Групата получава названието си в чест на двама блус музиканти – Пинк Андерсън и Флойд Каунсъл . През 1968 към групата се присъединява китаристът Дейвид Гилмор и звукът на групата се втвърдява.

През 1969 Сид Барет/автор на повечето композиции на първия им албум The Piper at the Gates of Dawn – 1967/

получава психическо разстройство вследствие на употреба на халюциногенни средства. Състоянието му става все по-малко предсказуемо, а концертите на групата все по-несигурни, членовете на групата спират да вземат Барет на концертите и неговото място се заема от Уотърс и Гилмор. Със загубата на основния автор на песни групата губи фокуса и характерното си звучене.

Следващият двоен албум Ummagumma /1969/

http://vbox7.com/play:a919478b

http://vbox7.com/play:15243f0b

е смесица от записи на живо и необработени експериментални студийни записи на членове от групата, като всеки се възприема като солов продукт и заема половин страна от плоча.

Албумът Atom Heart Mother /1970/ днес някои го считат за отживелица от психоделичния период, а Гилмор го определя като звучене на група „лутаща се на тъмно”.

http://vbox7.com/play:66ac11b2

70 – те години са изключително успешни за групата През 1971 излиза 23-минутната епична балада Echoes, считана за една от най-добрите творби на Флойд. Въпреки че групата не е ориентирана към издаване на хитове и сингли, произведенията и достигат първите места в класациите на САЩ и Европа. Албумът Dark Side of the Moon /1973/

http://vbox7.com/play:17871c1a

е концептуален албум, разглеждащ теми като умопомрачение, невроза и слава, в него е използвана нова звукозаписна техника и са приложени нови стандарти. През 1977 излиза албумът Animals. Този албум е критикуван от представители на т.нар пънк рок, които смятат музиката в албума за твърде вяла и претенциозна и с течение на времето е изгубила простотата на ранния рокендрол. Албумът Animals съдържа няколко доста дълги песни, обединени около тема, взета от произведението на Джордж Оруел- „Животинска ферма”, където са използвани свине, кучета и овце като алегория на съвременното общество.

http://vbox7.com/play:29e5b807

Епичната рок опера The Wall /1979/, създадена главно от Роджър Уотърс , има огромен успех и е посрещната възторжено. Роджър Уотърс увеличава своето артистично влияние и затвърждава лидерското си място в групата, предизвиквайки чести конфликти с останалите и членове и принуждавайки Ричард Райт да напусне групата.

http://vbox7.com/play:e73429b7

80-те години са белязани от соло кариера за членовете на групата. През 1983 излиза албумът The Final Cut. През 1987 Гилмор се опитва да възроди Флойд с Ник Мейсън,  следва юридически спор с Роджър Уотърс, който напуска групата през 1985, авторските права върху изпълненията се оспорват. Следват соло албуми на всички членове на Флойд.

http://vbox7.com/play:1c83efe9&al=1&vid=928126

Insomnia

4.8/5 - (5 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*