Как да подредим приборите на празничната маса?

Как да подредим приборите на празничната маса?

Масата е центърът на всяко тържество, на което се сервира храна. В зависимост от случая, сервизите и начинът, по който сте разпределили гостите, може да са също толкова важни, колкото и храната, която сервирате.
Основните правила за сервиране на масата,не се различават особено от инструкциите, които сме получавали в детството си, когато е трябвало да помагаме при слагането на масата: „… вилицата отляво, ножът от дясно!“ (с острието обърнато навътре към чинията.)
За официални вечери правилата си остават същите, но леко се усложняват. Те включват къде да поставите чашите за вино и вода, панерчето за хляб и ножа за маслото, и по-късно, когато е време за десерт…,  къде се поставя чашата за кафе?
Още по интересно е кой е измислил всички тези правила?
Историците сочат за начало Средновековието, когато членовете на кралския двор накрая спрели да ядат с ръце и започнали да използват вилици и ножове на пировете си. Притеснен от броя на завършилите със смърт приеми – по това време французите, както знаем, не се славели с търпение и кротост, кардинал Ришельо пък, изобретил заоблените ножове. Въпреки, че всяка култура е развила специфични правила, има общоприет начин на сервиране, който ще ви позволи да се погрижите за гостите си като за кралски особи.
Схема за подреждане на маса

Схема за подреждане на маса

Сервиране на официална маса, показващо правилните места на чинии, чаши и прибори: 1. салфетка, 2. вилица за салата, 3. вилица за основно ястие 4. панерче за хляб, 5. нож за хляб, 6. десертна лъжица, 7. десертна вилица 8. чиния за основно ястие 9. нож, 10. супена лъжица 11. чаена лъжичка 12. чаша за кафе, 13. малка чинийка, 14. чаша за вода, 15. чаша за вино
Забележка: За допълнителна прецизност, винаги поставяйте чинията за основното ястие най-малко на пет сантиметра от ръба на масата. Така, ако има разлята храна, тя ще отиде на покривката, а не в скута на гостите!
Въпреки че строго официалния начин за сервиране не е подходящ за ежедневната семейна трапеза, все пак е хубаво го спазвате когато сте поканили гости за официални събирания като сватби, Коледа, Нова година.

Очаквайте продълженията на темата ни с предложения за ефектни декорации на празничната маса.

Рубриката е подготвена от сватбения сайт   http://charmybride.com/

4.5/5 - (2 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*