Шоколадовите Трюфели -другото име на греха

Шоколадовите Трюфели -другото име на греха

 Шоколадовите трюфели-това е името на истинското изкушение за всеки ценител на шоколада. Тези разтапящи се в устата шоколадови късчета съвършенство,които отделят своя аромат и вкус постепенно и неустоимо.

 

За разлика от повечето деликатеси за които има спор къде са измислени, за Шоколадовите трюфели е сигурно,че тяхната родина е  е Франция. Затова и тяхното име е френско, като е взаимствано от безценните и много редки гъби.

 

На външен вид бонбоните имат прилика с истинските трюфели, а и като тях са високо ценени и с неповторим чар и не последно място с доста висока цена . Така, чрез своето име те стават и признак за социален статус.

1879г.- годината, в която Хенри Нестле създава млечния шоколад е началото на производството на трюфели . Скоро след това, експериментите на шоколадовите производители водят до откриването на ганашът, който представлява съчетание на крем и твърд шоколад, разтопени заедно в нежна и балансирана комбинация. Ганашът е основната съставка на трюфелите. Видовете ганаш са толкова разнообразни,колкото и въображението на майсторите-на практика всеки плод може да се превърне във възхитителна съставка за ганаш,както и всяка екзотична подправка.

 

След 1900г. много шоколадови производители в света започват да произвеждат шоколадови трюфели –особено търсени обаче остават малките кокетни магазинчета за шоколад,където майстори ръчно създават неповторими вкусове. Разнообразието на бонбоните е изключително голям- с уиски, с ликьор, с ядки, с какао, с настърган шоколад, с лешници, с уиски, с мента, с подправки,с плодове .На мода излизат и белите шоколадови трюфели,които носят и вкусовете на кокос и ванилия…

Различните вкусове са толкова необятни и причудливи,че трудно могат да бъдат изброени.

Признати са три основни вида шоколадови трюфели:

  • Американски шоколадови трюфели- бонбони, покрити с шоколад, пълнеж- комбинация от черен или млечен шоколад с масло, и в някои случаи, кокосово олио-доста по-евтин и достъпен вариант на това изкушение,по-пригоден за масово производство и съответно и доста по-слаб като вкусови качества.
  • Европейски шоколадови трюфели- приготвени със сироп, какао, сухо мляко и масло- по-добри от американските,но също по –евтини и по-скромни като вкус
  • Швейцарски (Белгийски или Френски) шоколадови трюфели-има спор за името им,но спор по съставките и вкуса няма – смес от шоколад, сметана и масло, посипани с какаов пращец с добавки на всякакви вкусове-те са истинското шоколадово съвършенство .

Как да познаете дали наистина трюфелите които сте купили са качествени-преди всичко по цената- съставките на трюфелите-истинско масло,качествен шоколад,натурално какао и финна сметана са скъпи и съответно всякакви евтини цени на трюфелите показват някаква евтина замяна на съставките.Всички обаче знаем,че високата цена не винаги е признак на високо качество- в този случай трябва да се доверим на вкуса-истинският трюфел се топи в устата дълго и има наситена и кадифена консистенция,която се дължи на маслото и финната сметана.

При всички положения обаче ако сте фен на шоколада е добре да опитате трюфели ,защото те са шедьовъра на шоколадовите изкушения.Започнете с по-класически вкус и после експериментирайте с комбинации шоколад и плодове или шоколад и подправки.Ако сте смели и авантюристи обаче това лято хит са трюфелите с мохито,лайм и лютива чушка-но те наистина са за хора склонни към авантюри….

Статията е подготвена от  Rose Mart -Gourme Chocolate Line  – техните ръчно направени бонбони и трюфели,както и шоколадови десерти,торти и подаръци можете да купите или разгледате на  http://charmybride.com/index.php?manufacturers_id=5   , а в същият сайт може да поръчате и ваши модели шоколадови изкушения или торти.

Ако статията и нашето списание са ви допаднали,моля гласувайте за нас с бутончетата под статията и в най-долният край на списанието ни-така наистина ще ни помогнете да се популяризираме.Благодарим ви!

5/5 - (3 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*