Положителният ефект от метъл музиката върху съвременните млади хора

Положителният ефект от метъл музиката върху съвременните млади хора

Публикувам тази статия с уговорката, че е превод от английски език. Открих я случайно в един форум и ме грабна с откровеността си. Чрез тази българска версия – превод искам да стане достъпна за още хора, които се съмняват в добрия ефект от слушането на тежка музика. Надявам се преводът да промени отношението на тези хора към метъл жанровете.  И така…приятно четене!

Метъл музиката и особено дет, дарк и траш, а понякога и тежкият готик и мелодик метъл са погрешно наричани „ музика на злото”. С тази статия имам за цел да изчистя името на метъл музиката, като хвърля светлина върху някои от най-популярните заблуди, грешки и отвратителни обобщения, свързани с тази музика и носещи й лошо име. Тук също ще прочетете за положителния ефект от слушането на метъл и още няколко причини, поради които не бива да се страхувате, а да аплодирате тази музика.

Нещата- такива, каквито са – изненадана съм, че в наши дни, в началото на двадесет и първи век, когато много лидери и политици говорят за мир, толерантност и общочовешки ценности, на метъл музиката все още се гледа като на „ тровеща мозъците на подрастващите”. Вярно е, че този начин на мислене е възприет от разтревожените родители. Но не можеш да обвиниш никого, че се тревожи за нещо, което вижда като „потенциално опасно”, а най-малкото родител, който го е грижа за доброто на своето дете.

Но ако се окаже, че тези хора се заблуждават? Ако всичко това е изопачаване на истината? Ако те се страхуват за нищо? Точно за това е тази статия, за да отвори очите им за истината. Няма да се опитвам да кажа неща, които не са верни  и няма да нарека метъла спокойна, релаксираща музика, или пък музика, която успокоява и изпълва слушателя с топли чувства… защото тази музика не е такава, а и никой не би ми повярвал в този случай. Но аз ще продължа и ще я нарека красива, защото тази музика е точно такава. За тези, които харесват метъл, като мен, това е неоспорима истина. Но тези, които четат с отвращение или неодобрение ще кажат, че е лъжа. Така че, големият въпрос е

„ Метъл музиката е красива – вярно или не?” – Както разбирам, причината толкова хора да не успяват да видят красотата на метъл музиката, е това, че те не знаят къде да я търсят. И така, къде трябва да се търси красотата на метъл музиката? Отговорът е простичък –

В текстовете.  Не че музиката не е добра, напротив, страхотна е и е всестранна. Може да звучи преувеличено като казвам „ в метъла има по нещо за всеки”, но твърдо вярвам, че е така.

Но да се върнем на въпроса за красотата в метъл музиката. Това, което съм открил, е, че метъл текстовете съдържат голяма мъдрост. Някои хора се заблуждават от факта, че когато първоначално чуят вокалите, си мислят, че това са хаотични крясъци. Но не знаете ли, че книгата не бива да се съди по кориците? И понякога един поглед върху текста, доказва цялата несъстоятелност на първоначалното ви впечатление. Сред скептично настроените хора има една част, която знае отчасти нещо за метъл музиката. Но знае лошата част.Вярно е, че има групи, чиито текстове нямат дълбок смисъл, с малко послания към слушателите. И на всичко отгоре такива групи прокарват расистки, дискриминационни послания и неоснователно подтикват към насилие. Разбирам ги, особено родителите, които са загрижени за доброто на децата си. Но всичко, за което моля, е да не сечете дървото, само защото имало няколко гнили ябълки.

Знаете ли, усещам, че не съм достатъчно убедителен и ще предложа друго… ще споделя с вас някои от моите любими текстове и ще ви дам някои примери.

Амон Амарт – феноменален викинг дет метъл.

„ Съдбата на Норните” – това беше първият ми контакт с дет метъла. При първите няколко прослушвания не можех и дума да разбера, докато не прочетох текста. Но когато го прочетох…Боже!…изумително…ревовете и крясъците бързо се превърнаха в думите на една от най-красивите поеми, които някога съм чел в живота си. Тъжна поема за най-голямата възможна загуба за един баща – смъртта на единственото му дете. Не можете да си представите въздействието, което има тази музика върху ума и душата на слушателя с текстове като този

„ Толкова леко е тялото му в ръцете ми

Бледа като сняг е кожата  му

А така тежи в сърцето ми

Че тъгата ми продължава да расте”

И не само тази, но като цяло текстовете на Амон Амарт ме накараха да проверя всички факти, свързани с Нордическата митология в Уикипедия. И скоро след това Уикипедия вече не ми беше достатъчна. Започнах да чета преведени стари нордически поеми ( митология и фолклор)…а четенето ми отвори широко вратите към миналото, за което не знаех нищо. И така, това ме промени завинаги, по такъв дълбок начин, че е трудно да го опиша.

„Зимно слънце” – още един голям пример. Когато чух за първи път този албум, се просълзих. А следващите седмици и месеци го слушах отново и отново, намирах нови дълбочини и значения на текстовете. И когато започнах да разбирам по-дълбоко и по-дълбоко, започнах да ги обичам по-силно и по-силно.Нивото на дълбочините е такова, че може да бъде определено като феноменално. Мога да дам още много примери, но защо да го правя? Всеки сам може да намери нещо за себе си, а и примерите, които дадох доказват моето твърдение, че дълбочините на смисъла на някои текстове са феноменални. Отделни думи ( имена на хора или места) или на цели концепции могат да се превърнат в трамплин за самообучение в различни области : история, литература, философия, психология, мистицизъм, езотерика, митология, религия и още много други.

Въпроси, древни като човешкия вид, могат да бъдат застъпени в текстовете: за небето и слънцето, за луната и звездите, за този и другия свят, кое наистина е важно и кое е без значение. Това са истински въпроси, с които всеки се сблъсква, и трябва да намери отговорите им, за да се развива по-силен и мъдър.

В заключение – Твърдо съм убедена, че слушането на тази музика и четенето на текстовете с разбирането на тяхната дълбочина на смисъла могат да бъдат много мощно преживяване. Без значение е как изпълнителите го представят и какво мислят другите, важното е как всеки сам осмисля и определя за себе си този вид преживяване и разбиране.

Всичко започва със слушането и четенето на текстовете..отново и отново, докато осъзнаеш истинската им дълбочина. И когато се препънеш в непозната дума, име, понятие или концепция , съвсем естествено включваш търсачката, отваряш речника или енциклопедията, базата данни и ровиш колкото можеш. И след цялото това търсене и след разбирането идва интегрирането на цялото това новооткрито знание, разбирането на цялото, значението на нещата. Целият този процес може да бъде определен така” това е велико откривателско пътешествие , от което човешкият ум излиза по-силен и по-богат”.

Убедена съм, че това велико и полезно пътешествие може да бъде започнато от която и да е група, албум, сингъл, които имат искрата за това пътуване. А какво е искрата – тя е различно нещо за всеки отделен слушател.

Статията е подготвена от Insomnia  -Готик Бижута  http://sitekreator.bg/viking/bells_of_doom/

5/5 - (2 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

2 thoughts on “Положителният ефект от метъл музиката върху съвременните млади хора

  1. Хмм благодаря, полезна статия не е лошо да се прочете от повечко хора. Благодаря отново.

  2. Толкова добре описахте това,което ние искахме да обясним на другите за метъла !! Благодаря Ви !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*