Чудната История на Уискито –Част първа – История и Видове

Идват празници – дни, в които по традиция ние си позволяваме да зарадваме себе си или близките си хора с нещо по-луксозно и скъпо. Добре е да знаем какво купуваме, да знаем как да се ориентираме, за да изберем наистина нещо, което да оправдае очакванията ни и да ни позволи да се насладим на живота. Затова от днес до Нова Година ние започваме поредица от статии за Луксозните Неща в живота ни – Истинските Парфюми, Качествения Алкохол, Приказният Шоколад, Пухкавият Кашмир – тези малки луксозни неща, които купуваме рядко, но с голямо удоволствие. Дано ви помогнем в избора. Започваме с нещо за силната половина на човечеството

Чудната История на Уискито – Част първа – История и Видове

Има много спорове между Шотландия и Ирандия кое е родното място на Уискито и няколко варианта на тема, как е създадена тази напитка. По-непопулярната версия е, че странстващи монаси са пренесли традицията за дестилиране от Европа. По-широко разпространената обаче е, че местните хора са открили този невероятен еликсир. Първия исторически документ за уиски е все пак шотландски – през 1494 година има запис, че сър John Cor е закупил  осем мерки малц, за да произведе “AQUA VITAE” – което на латински значи Жива Вода. Следва запис, че са произведени 1500 бутилки от Уиски – което ясно показва, че вече има съществуваща традиция и търсенето в Шотландия е налице…

Самият термин „whisky” произлиза от Галският израз  „uisge beatha“, което значи ”жива вода”. Галският е наречие на Келтския – говоримият език в the Highlands на Шотландия и все още съшествува в някои части на планините там. С течение на времето израза  „uisge beatha” се е съкратил до единствената дума ”whisky”.

Уиски бързо става неотменна част от живота на Шотландците – използвано за медицински цели, за празненства или просто да стопля сърцата и телата в дългата и студена Шотландска зима – то се превръща в нещо като знак на социалния живот на Шотландия.

Какво е Скоч? Скоч е име, с което се нарича само уискито, което е отлежало и дестилирано в Шотландия – то е нещо като запазена марка, която показва произход – такава като Шампанското между пенливите вина.

Традицията и рецептите за дестилиране на Уиски се предават вече хилядолетия от поколение на поколение – всеки регион има специфични особенности на вкуса и аромата на напитката.

В 1831  година е Патентовано Уискито – описано е като напитка от малц. В днешно време обаче има няколко  основни вида уиски.

„Blended Scotch“ съдържа смесено в различни пропорции малцово и зърнено уиски, обикновено в съотношение 40:60. Добре смесеното уиски съдържа и над 40% малц, докато по-евтините марки се задоволяват с около 30% – към този тип Уиски спадат най-популярните днес марки като  Ballantines, Chivas Regal, Dewars, Famous Grouse, Grants, J & B, Johnnie Walker, Teachers.

Малки количества от малцово уиски, се произвеждат специално за ценители и  се бутилират  като “Single Malt”- този надпис показва, че уискито е направено само от една спиртна фабрика и по никакъв начин не е смесвано с продукти от други производители. Все пак трябва да се отбележи, че по всяка вероятност това уиски съдържа няколко партиди в период 2-3 години (има и изключения) това е нещо като висша лига в производството на тази напитка. Така се произвежда превъзходно уиски, смятано от специалистите за по-добро характерно и качествено  от обикновеното зърнено уиски, което е съставна част от „Blended Whisky“. Повечето от тези малки фабрики за дестилация пазят своите рецепти за чисто Уиски от поколения. Някои от тях за съжаление са фалирали и затворени или изкупени от големи консорциуми, но тези които са останали правят истинското чисто шотландско уиски наистина с неповторим вкус, чистота и недокоснати от времето качества. Тези марки не се произвеждат толкова масово, но все пак могат да бъдат открити в по-реномираните магазини за алкохол. Такива са Cardhu, Clynelish, Glenfiddich, Glen Grant, Glenmorangie, Macallan, Talisker.

„Vatted Malt“ е смес от „single malts“. Така се произвежда продукт, по-плътна смес, и може да се „настрои“ по начин, подчертаващ определен вкус.

„Grain Whisky“ за разлика от малцовото уиски е произведено от ечемичени, житни или царевични непокълнали зърна. В Шотландия има само 7 производителя на зърнено уиски.

„Cask Strength“ е прясно дестилирано малцово уиски, обикновено със съдържание на алкохол над 65 градуса и отлежаващо в бурета. След отлежаване се смесва с вода и процентното съдържание намалява до около 40 градуса. Отдавна съществува мнението, че вкусът на уискито е по-добър, ако бъде бутилирано чисто и при употребата му потребителят сам го смеси с необходимото количество вода.

„Възрастта“ на уискито се дава въз основа на най-младия компонент. Отлежаването на уискито спира при неговото бутилиране. 12-годишно уиски, бутилирано преди 10 години си остава 12-годишно, а не става 22-годишно. На етикета или бутилката трябва да пише както колко годишно е уискито, така и през коя година е бутилирано.

За това как се създават Scotch Blended Whisky” и “Single Malt” ще продължим в следващата статия – там ще разберете и как да различите истинското Уиски от напитки с подобен надпис и съмнително съдържание, както и какъв вкус има Уискито в отделните региони на Шотландия…

4.7/5 - (3 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*