Mabon – Магическият празник на Благодарността

На 23 септември е Mabon – Деня на Есенното Равноденствие, Празника на втората Жътва или при китайците, Корейците  Zhongqiu – Празника на Луната.

Когато се съгласих да пиша за традициите в магията не си преставях, че първият празник ще се случи точно Мейбън – той все пак е по средата на годината, но понеже всяко нещо си има причина може би е добре, че първият празник,  който ще ви представя, е точно празника на Хармонията и Баланса,на Дома и Природата, Празника на Справедливоста и Благодарноста. Всичко това за практикуващите вещици е Втората Жътва или есенното равноденствие .

История:

Два дни в годината, в Северното и Южното полукълбо получават същото количество слънчева светлина. Това са обикновенно дните около 21 септември и 21 март. Ако сте в северното полукълбо,  денят ще започне да става  все по-кратък, а нощта – все по-дълга.  Датата варира и тази година е 23 септември. На този специален ден се празнува вещерският празник Mabon, познат още като есенно слънцестоене, Втора жътва или в Китай – Луннен празник Zhongqiu.
Идеята за този празник не е нова. Всъщност, хората са го празнували в продължение на хилядолетия, по целия свят. В древна Гърция, Oschophoria е фестивал, провеждан  през есента в чест на реколтата на грозде за вино. В 1700 г.  в Бавария се поставя началото на традицията на  Октоберфест, който фактически започва в последната седмица на септември. Китай от векове има своя  Есенен фестивал, който е почитане на целостта на семейството.

Деня на Благодарноста
Въпреки че традиционият  американски празник на благодарността се  пада през ноември, много култури ползват именно Празника на Есенното Слънцестоене, за да кажат своето Благодаря на Природата и най-близките си хора.  В края на краищата, за древните народи времето на прибирането на реколтата е момента в който се разбира  дали семейството ще бъде в състояние да се изхранва по време на настъпващата зима.

Символи на Празника :
Mabon  е време за благодарност, а също и времето за баланс. Светлината и тъмнината, деня и нощта са равни – ние приемаме с благодарност даровете от реколта, получена благодарение на слънцето, но и приемаме, че идва времето за повече тъмнина – време природата да отпочине, а ние да преосмислим своя живот.

Символите  на Mabon:
Ябълки и всичко, произведени от тях, като ябълков сок  или Пай
Кошници, символизиращи събиране на култури
Сърпове и коси
Грозде, лозя, вино
Можете да използвате някой от тези, за да украсят дома си или си в олтара Mabon.
Magic и митология:
Почти всички митове и легенди – популярните по това време на годината се фокусират върху теми от живота, смъртта и прераждането.

Деметра и дъщеря и


Може би най-известният на всички мит  на тази тема е историята на Деметра и Персефона. Деметра е богиня на зърното и на реколтата в древна Гърция. Нейната дъщеря, Персефона, привлича погледа  на Хадес, бога на подземния свят. Когато Хадес отвлича Персефона и я затваря в  подземния свят, Деметра от скръб погубва цялата реколта на земята. В крайна сметка, Деметра намира  дъщеря си, но през това време Персефона е изяла шест семена от нар, и по този начин е обречена да прекара шест месеца на годината, в подземния свят. Тези шест месеца са времето, когато земята умира, и този период започва  по време на есенното равноденствие.

Инана поема към Подземния Свят
В шумерската богиня Инана или Юнона е олицетворение на плодородието и изобилието. Инана слязла в подземния свят, където сестра и, Ereshkigal е владетелка. Erishkigal постановява, че Инана може да влезе в нейния свят на традиционният начин – с отстраняване на всичките си  земни притежания и сили. По времето, когато Инана е в подземния свят, Erishkigal убива природата на земята. После Инана се спасява и природата се съживява.

Много древни религии имат такава богиня – в  Ирландия я наричат  Danu, Гърците Деметра, а галите Мatrona.

Модерните Празници
За съвременните  друиди, това е празник на Албан Elfed, който е време за баланс между светлината и мрака.

За повечето Последователи на  Уика и Нео Паганисти, това е време на общността и родството, на кръвното семейство и хората, които всеки сам избира да са му като семейство.

В Британските острови, името на богинята на този празник  е Modron, което просто означава „майка“. Понякога тя се изобразява  като три жени – млада (Любимата), зряла (майката) и възрастна (Опитната, Учителката). Тези три жени всъщност символизират етапите в живота на една жена – етапи еднакво важни, за да може тя да намери своята сродна душа, да създаде нов живот и да предаде опита си на следващото поколение, като поддържа кръговрата. Всеки път, когато ние храним гладните на този празник , ние отдаваме почит на майките.

Бог в Mabon
Този празник носи името си от Бог Mabon. Той се нарича „Mabon, син на Modron“, което означава „Син Син на майката.“ Той е толкова древен бог, че повечето от разказите за него са били загубени. Всичко, което знам е, че той е бил откраднат от майка си, когато е само на три нощи стар и хвърлен в затвора, там той намира и освобождава всички затворени животни и после се освобождава. Понеже  Mabon знае какво е затвор, той е Бог на свободата. Той защитава всички диви и свободни.
Неговите тотемни  животни, според келтити и някои индиански племена където има същият мит  са бухал, кос, елен, орел и сьомга.

Олтар
Олтарът на  Mabon е много изчистен. Направете си красива декорация от неща, които могат да изсъхнат и да се запазят – декоративна тиква, билки, Есенни листа, букет от късно-цъфтящи цветя, картина или фигурки на животни, са добри допълнения.

Цветовете на Mabon
Цветовете на Mabon са живи и брилянтни. Само погледнете есенните багри  в горите с листа в червено, бронз, оранжево, жълто и тъмно зелено !

Билки и Аромати за Празника
Индийско орехче, карамфил, както и сандалово дърво и смирна, бор и кедър също са добър избор както и розмарин, босилек, канела, карамфил, кипарис, хвойна, дъбов мъх, невен, градински чай и бръшлян.
Ако сте решили да си направите дървен жезъл или да осветите комплект Огами, това е най-добрият празник.

Kaкво може да правите на Мейбън ?
-Равносметка за това, което сте направили дотук през годината и планове за бъдещето

– Събиране на късните билки и подправки

– Подготовка на растенията ви за зимата

– Събиране с близките за вас хора

– Освещаване на Руни и Огами

– Гадаене за оставащият период от годината

– Магии за Дом, Имот, Бизнес, Пари, за хора които са в затруднено положение

Трапеза

За разлика от късните религии, в които има въздържание при всички древни традиции и вярвания празниците освен време за духовен баланс и равносметка са и време да се насладим на това, което земята ни предлага в този сезон и по този начин  да се настроим, че предстои смяна на сезона. Характерно за този празник са Гроздовия или ябълков сок, вино, коняк, ябълковият пай, меденки, ореховки и всякакви сладкиши с ядки (ядките привличат изобилие и пари в дома).

Статията е подготвена от Rosie за  http://www.charmedastrology.com/

Специализираната страница – магзин за Магия, Фън Шуй, Астрология и гадаене – ако искате съвет или търсите да си купите нещо в тези области  посетете ги, а ако ви допада нашата страница, гласувайте за нас с бутоните под статията и най-отдолу на страницата ни. Благодарим ви !

4.8/5 - (23 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*