Истинските Вещици и Принципите на Магията

Истинските Вещици и Принципите на МагиятаRosie
Истинските Вещици и Принципите на Магията
Трудно е да се обединят на едно място и с едно наименование толкова векове традиция, знания,умения и едновременно с това неразбиране, гонения и смърт.
Какво е Wicca, Witchcraft, Neo Pagan, Stregha, New Age? Всичко това са разновидности на стари традиции, просъществували в Европа и света въпреки гоненията на църквата и неразбирането на тези принципи.
Още в началото ще отбележа, че тази статия не е за черна магия. Така наречената “Черна магия” преобръща принципите на старите традиции и ги раздалечава от Уика толкова, колкото в християнството са отдалечени Рая и Ада.
Статията визира само истинската магия – съхранените през вековете символи и знания за силата на природата, елементите, усещането за хармония с вселената и вярата, че сме едно цяло със света, убеждението, че нашата сила и воля могат да променят съдбата и ежедневието ни. Няма култура в света, която да не е имала своите магьосници – шаманите в Америка, последователите на Сантерия и Вуду  в Куба, inyanga в Южна Африка, и ако се вгледаме в собственото си минало, всички билкарки, врачки и баячки. Всички тези стари традиции са основа за създаването на Уика или New Age – с тези имена днес се асоциират хора, практикуващи природна медицина, алтернативни методи на лечение, различни терапии за баланс и хармония, както и различните видове магия за подобряването на собствения живот и обкръжение. С това какво е Уика, ще ви занимавам дълго в други статии, защото това е една огромна тема. Сега ще се спра на това какво не са истинските вещици.
– Истинските бели вещици не стъпват в “Черната магия” – черната магия се подхранва от злоба, завист, болка и отчаяние. Всички вещици знаят, че вместо да се отдаваш на тези емоции, е по-добре да вземеш мерки и да вложиш своето желание за успех, за да призовеш късмета към себе си. Все пак е по-важно ти да живееш добре, отколкото другите зле. Това далеч не означава, че вещиците са отстъпчиви и всеопрощаващи – обратното – ние вярваме, че ако някой посегне на нещо наше, навреди ни съзнателно, ние имаме пълното право да го предупредим и ако това не помогне, да му го върнем с цялата сила на знанието си. Дали това е черна магия – не – това е възстановяване на баланса – Никой няма право да ви отнема това, за което сте се трудили и което е ваше по право!
–  Истинските вещици не “омагьосват” някой, за да стане той техен роб или любим. Не че не знаем как, но и знаем, че никой не е собственост на друг човек, освен това всичко, което направим се връща при нас по 3 – не си струва да спечелиш някой по този начин, но това е също дълга тема.
– Вещиците не практикуват Сатанизъм. Нещо повече – вещиците не вярват в Сатаната – това е територия на църквата. За да има баланс, трябва да има добро и зло – този дуализъм великолепно е показан в китайския символ – Ин Ян – доброто и злото, деня и нощта, мъжкото и женското начало. В този смисъл вещиците вярват, че мъжкото и женското начало са двете страни на едното цяло – всяка от които е еднакво важна за баланса. Ние нямаме нужда от създаването на образ на злото, за да бъдем добри – нашите принципи са по-прости – вместо да се плашим от хипотетични адски мъки, ние живеем правейки добро, просто защото искаме да ни се връща добро и не вредим, защото не искаме да изпитаме цялата вреда по 3 .
– Вещиците не са в миналото – имало ги е и ще ги има през всички времена, епохи и социални строеве – докато хората искат да са по-щастливи и успешни, докато са любопитни за света покрай себе си, дотогава ще има и Вещици (баячки, природни лечители, шамани). Думата вещица има негативен смисъл в България, наложен от дългите години социализъм, но в другите страни думата Магия е символ на знания и умение, символ на нещо съзидателно.
– Вещиците не са задължително стари, грозни и самотни жени. Всъщност вещиците и вещерите са и жени и мъже. И като всички хора остаряват и като всички хора понякога губят любимите си, но истината е, че поради балансираните си разбирания за живота и позитивното излъчване много рядко истинските вещици или вещери са самотни. Колкото до грозните жени – повечето вещици ползват природни продукти за своята красота и се грижат за себе си, така че много рядко може да видите грозна вещица. Така че вещерите и от двата пола са обикновенно успешни хора с позитивна енергия, ясни планове за живота си и спокоен дом.
Нямам претенции да изброя и разбия всички изкривени образи, които десетилетия са наслоявани в съзнанието на хората за вещиците – предпочитам да ви запознавам с това, в какво вярват и на какво са способни те. На хората. които все пак смятат тази дума за нещо мръсно, искам да кажа – ние уважаваме всички религии и правото на всеки човек да има своята вяра и убеждения –през вековете вещиците са били най-гонените и преследваните за своите знания и убеждения и затова държим на толерантността. Ако вещиците или магията ви плашат, сте свободни да напуснете тази страница и никога да не я отворите отново.
За такива хора и за такива грешни убеждения и за да разсеят вековните заблуди съвременните кланове се събраха и издадоха
“Принципите на Вярата” ето ги:
1. Ние извършваме ритуали, за да се настроим към естествения цикъл на живота, отбелязан от фазите на Луната, четирите годишни времена и междинните цикли.
2. Нашият разум ни дава отговорността за околната среда. Стремим се да живеем в хармония с природата и екологично равновесие, доколкото това ни позволява реализацията ни в съвременния свят.
3. Признаваме съществуването на Сила, която далеч надхвърля видимото за човека. Понеже е неизмерима за нашите сетива я наричаме “свръхестествена”, но търсим нейното проявление във всички и  всичко, което ни заобикаля.
4. Възприемаме съзидателната сила на Вселената, която е заложена поравно в мъжкото и женско начало. тази сила функционира благодарение на взаимодействието на двете – нито едно от тях не е водещо. Оценяваме секса като въплъщение, удоволствие и символ на живота.
5. Признаваме заобикалящия ни свят и духовния свят, и в тяхното взаимодействие виждаме основата на развитието. Те са заложени в нашето магическо израстване и за нас едното не е по-важно от другото.
6. Не признаваме авторитарна организация в нашите убеждения, но почитаме учителите си, уважаваме по-мъдрите и признаваме смелостта на тези ,които са повели другите!
7. За нас Религия, Магия и Мъдрост се обединяват по начина, по който живеем живота си. Те определят нашето поведение и житейска философия и са основата на това, което наричаме “Пътят на Уика”.
8. Нито званието нито себенаричането правят човека Уич. Истинските Вещери и Вещици овладяват силите в себе си, за да направят живота си и този на другите по-добър, за да живеят балансирано и по-щастливо, без да вредят на другите и в хармония с природата.
9. Признаваме, че утвърждаването и осъществяването на живота е в постоянната еволюция и развитие на съзнанието. Това придава смисъл на Вселената и нашата роля в нея.
10. Не сме враждебни към която и да е друга религия, но сме против каквато и да е религия да се самопровъзгласява за “единствен верен път” и така да отрича свободата на волята и да подтиска останалите религии и вярвания.
11. Ние не се страхуваме да обсъждаме историята на вещерското изкуство, произхода и единните корени на всички традиции, но предпочитаме да се занимаваме с бъдещето и настоящето си.
12. Не приемаме концепцията за “Абсолютното Зло”, нито почитаме някакво създание, което християните наричат “Сатана”или”Дявол”. Ние не търсим власт чрез методи, които причиняват страх или страдание на другите, нито искаме да търсим облаги, чрез подтискането на други.
13. Ние работим в природата и с природата за това, което е полезно за нашето здраве и благополучие, и не сме зависими от никой човек или сила, които се имат за по-велики от Божественото”. Приветстваме и се учим от всички жизнеутвърждаващи традиции, религии или учения. Стремим се да се учим от другите и да споделяме опита си, но не бихме отворили вратите на Уика, за да бъдем унищожени от хора, които са поели по егоистични пътища. В стремежа ни да изключим такива хора обаче, не отказваме достъп на никой човек, който изпитва искрен интерес към познанията и вярванията ни, независимо от неговата раса, пол, национален или културен произход или сексуални предпочитания.
Така са формулирани най-общо убежденията ни. Надявам се те да разсеят излишни страхове и глупави суеверия. И дано следващият път, когато чуете думата Вещица  си спомните за тях!
Ако искате да ни подкрепите моля, гласувайте за нас с бутоните под и над тази статия и отдолу на страницата ни – отнема секунди, а ще ни помогне да популяризираме този сайт!

4.5/5 - (20 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*