Откъде идва сватбения обичай за „нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо“?

Откъде идва сватбения обичай за „нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо“?

Всъщност, следващия ред на тази стара поговорка намеква за произхода му. Пълната фраза е:

Нещо старо, нещо ново
Нещо назаем, нещо синьо
И Сребърна шестпенсова монета в обувката й.

Шест пенса е монета, сечена във Великобритания от 1551 до 1967 г. Направена е от солидно сребро и има стойност шест пенса (или половин шилинг). Така че поговорката е определено английска, и според много източници, обичаят започва да се разпространява през Викторианската епоха.
Всяко от споменаните в стихотворението неща, представлява талисман за късмет. И ако булката ги носи на сватбения си ден, то бракът й обезателно ще бъде щастлив.
„Нещо старо“ символизира приемствеността в семейството на булката и миналото.
„Нещо ново“ – оптимизъма и надеждата за бъдещия семеен живот.
„Нещото назаем“, обикновено се взима от женен приятел или член на семейството, чийто късмет в брака да се прехвърли върху булката. Заемния елемент също така напомня булката, че тя може да зависи от приятелите и семейството си.


Колкото до „цветното нещо”, синият цвят е свързван със сватбите в продължение на векове. В Древния Рим булките носели синьо –за тях то символизирало любов, скромност и вярност. В христианството, Дева Мария е облечена в дълга синя роба, показваща чистотата й. Преди края на 19 век, синият цвят е бил популярен за сватбени рокли. От това време са останали много поговорки като „Омъжи се в синьо, за да е истинска любовта ти.“
И накрая, сребърната монета в обувката на булката представлява богатството и финансовата сигурност. Може би традицията е свързана с шотландския обичай младоженецът да слага под обувката си сребърна монета за късмет. И за да е най-силен ефекта, монетата трябва да е в лявата обувка.
В наши дни, когато сребърните монети са заменени с медни, много производители продават специално сечени монети като талисмани за сватби.


Материала е подготвен от екипа на http://charmybride.com/
специално за нашето списание и за форум http://www.svatba-forum.com/

5/5 - (2 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*