Силата на червения цвят и как да я ползваме

Много известни успели световни марки като Кока кола са избрали червеното за свой цвят, в нашето съзнание цвета е натоварен често и с политическо значение и огромни държави като Турция и Китай са го избрали за цвят на своето знаме. В нашата народна традиция червеното означава сила, живот и плодородие. Но какво всъщност представлява червения цвят и как да го използваме в живота си?

ЧЕРВЕНИЯТ  се отнася до коренната чакра, която се намира в основата на гръбначния стълб.

Органите, към които тази чакра се отнася, са бъбреците и пикочния мехур.  Гръбначния стълб, бедрата и краката също са свързани с тази чакра. Ендокринната жлеза, за която се отнася този цвят е надбъбречната жлеза.

На психо-духовно ниво, тази чакра се отнася до самосъзнанието. До осъзнаването ни като човешки същества и мястото ни на земята. Това е зоната на волята ни за оцеляване и се отнася до основните човешки инстинкти при борба или полет. Червения цвят ни дава сила и кураж. Цвета се свързва със стабилност и сигурност.

Свързани проблеми

Някои проблеми, свързани с коренната чакра са: запек, диария, хемороиди, колит, болест на Крон, студени пръсти на ръцете и краката, често уриниране, хипертония (високо кръвно налягане), камъни в бъбреците, импотентност, проблеми с бедрата, краката и ходилата.

Използване в цветотерапията

Червеният цвят е най-ниският от седемте цвята на видимия спектър и е „топъл“ цвят. Той е стимулиращ и тонизиращ, и затова е полезен при умора и сънливост, за стимулиране на ниско кръвно налягане, за ускоряване на бавно кръвообращение.

Важно: Червеното не трябва да се използва при хипертония / високо кръвно налягане, тъй като този цвят увеличава притока на кръв. (Това означава, че в такива случаи може да се използва Розово вместо червено).

Червен, в най-положителния смисъл на думата, е цветът за смелостта и страстта. В най-отрицателният си аспект, това е цвета на гнева, насилието и жестокостта. Интересно е че преди започването на Втората световна война червеният е бил един от най-носените цветове.

Използването на цветове в дома ни е начин за създаване на балансирана среда. Червеното тонизира, възбужда емоциите, стимулира апетита. (Поради тази причина често се използва в ресторанти). Може да се използва за всякакви помещения, но трябва да се внимава при избора на тона и дълбочината.   При правилна употреба, червеното и неговите нюанси  могат да направят помещението да изглежда приятно и уютно. Не се препоръчва обаче ползването на червено в спалня и детска стая, защото цвета активизира енергията и човек не може да се отпусне или концентрира.

Магия – Червеното е цвета на Марс – ползва се в магии за спорове, за победа над трудна ситуация, за стимулиране на жизнеността при депресии. Ползва се в магии за секс и страст.
В българските народни традиции червеното е цвета на плодородието.

Според китайците червеното в комбинация със златното носи пари и просперитет – оттам идват и червените декорации в китайските ресторанти.

Червеното отговаря на деня вторник

Червени камъни за лечение в цветотерапията са Гранат, Карнеол, Родонит, Червен яспис, Рубин, Червеният корал (въпреки, че не е камък).

В облеклото червеното ни кара да изтъкваме и подчертава нашата жизненост  

тук можете да разгледате: сватба в червено

Кратката концентрация върху червен тон ни зарежда с енергия и ни стимулира.

Статията е подготвена от Charmyrose.com

http://www.charmyrose.com/

 

5/5 - (3 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*