Синьото Око (Назар) или как да се предпазим от лошото

 

Докато се лутах по тесните улички на Кушадасъ един възрастен човек ми подари малко синьо мънисто с думите „Назар да те пази“. Изнeнадана реших да разбера какво е това Назар и когато се огледах открих, че почти всички магазини и къщи там имаха синьо око под различна форма и на различно място – зазидани в цимента, окачени като украса или нарисувани на стена.. Все пак какво е Назар и защо хората го подаряват за защита?

Назар е името на стъклените сини мъниста, изработени като очи, които ще видите навсякъде  ако отидете в Турция. Те буквално са вперени във вас и ви гледат.

Тези очички се носят от хилядолетия от жителите на южната ни съседка и арабските народи, подаряват си ги едни на други, украсяват колите,  офисите и къщите с тях, за да ги предпазят от уроки. Те вярват, че стъклените сини очи  виждат цялата лошотия в мислите на всеки от нас и са в състояние да я прогонят…

Окото се счита на мощен талисман и в други култури, особено в древноегипетската. Смята се, че окото отпъжда злите сили и привлича доброто. Има предание, че когато египетският бог Хор отворил очите си, светлината се  разляла над света.

Поверието, че съществуват зли очи, които са способни да отнемат човешката енергия и да предизвикат беди е много старо – дали очите са огледало на душата или просто отразяват моментна завист или лоша емоция няма значение – те са проводник на лоша енергия, която може да ни навреди.
Няма значение дали вярвате в магии, завист, злоба или проклятия – можете ей така за всеки случай, да украсите шията, ръката, дома си или дори мобилния си телефон с по едно мънистено синьо око. Или да изненадате някой близък с него…

ОКОТО"-ръчно Рисувано-за защита модел Кръг
ОКОТО“-ръчно Рисувано-за защита модел Кръг
5/5 - (3 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*