Изключителните ползи от морковите за нашето здраве

Имаше стар виц за тортата от моркови който завършваше с „Много е гадна, а“… Готвачите обаче доказаха, че тортата и сладкото от моркови могат да бъдат вкусни, а изследванията на учените потвърдиха, че моркова има уникални свойства…

 

Малко история:

Благородното потекло на морковите може да се проследи хиляди години назад, като първоначално култивирането им е започнало в Централна Азия и Близкия изток. Морковите по това време са изглеждали съвсем различно от познатите ни днес видове, а именно били са с наситен лилав цвят, вариращ от лавандула до наситен патладжан. Това оцветяване е в следствие на пигментите на хранителните вещества антоцианини, които са се съдържали в тези моркови.

Жълто оцветени сортове моркови са се появили първо в Афганистан и след допълнителна обработка са се развили сортовете, които познаваме днес. И двата вида моркови са били разпространени в целия средиземноморски регион и са използвани от древните гърци и от римляните за медицински цели.

Приложение: Може да се използва 3-4 капки като към една чаша вода на ден. Външно: може да се прилага при масаж за заличаване на стрии, полезно е в антицелулитни процедури.

Масло от морков не е добре да се прилага външно преди непосредствено излагане на слънце .

Морковеното масло и здравето :

Маслото от морков има детоксикиращ ефект върху черния дроб и спомага лечението на жълтеница, като в същото време почиства на храносмилателната система и организма като цяло. Полезно е при артрит, подагра, отоци, ревматизъм и натрупване на токсини в мускулите и ставите. Укрепва лигавиците на носа, гърлото и белите дробове, като по този начин имат благоприятно въздействие върху проблеми като бронхит и грип. Облекчава при задържане на течности и може да бъде полезно в случаи на анорексия. Освежава и тонизира кожата, помага в случаите на дерматити, екземи и обриви.

Морковите са отличен източник на витамин А. Те са много добър източник на витамин С, витамин К, калий и диетични фибри. 1 чаша или 122 гр. моркови съдържат 52, 46 калории, 1, 26 гр. протеини и 0, 23 гр. мазнини.

Могат да се направят следните обобщения за ползите на морковите за зравето:

Изследвания показват, че храните с високо съдържание на каротеноиди водят до намаляване на риска от сърдечни заболявания;

Бета каротинът, съдържащ се в морковите, помага за защита на зрението и особено на нощното виждане. След като бета каротинът се превръща във витамин А в черния дроб, той пътува до ретината, където тя го превръща в родопсин – лилава пигмент, който е необходим за нощно виждане.

Каротеноидите са полезни и по отношение на оптималното здраве – приемането на висока доза каротеноиди е свързано с 20% понижение на риска от рак на гърдата в постменопаузата, както и до 50% намаление на риска от рак на пикочния мехур, на шийката на матката, на простатата, дебелото черво, ларинкса и хранопровода.

Изследвания показват, че физиологичните нива, както и приеманите с храната каротеноиди, могат да бъдат обратно свързани с инсулиновата резистентност и високите нива на кръвната захар.

Съдържанието на фалкаринол в морковите спомага за опазване здравето на дебелото черво и води до намаляване риска от рак;

Изследвания показват, че както пушачите, така и пасивните пушачи е необходимо да приемат храни богати на витамин А, като морковите, за запазване на своето здраве, тъй като канцерогена в цигарения дим, наречен бензо (а) пирен, предизвиква дефицит на витамин А.

Децата растат по-бързо с моркови. Малчуганите, които похапват по-често оранжевия зеленчук, растат два пъти по-бързо от връстниците си.

Морковите са много полезни в масажните продукти срещу целулит

Съхранение на морковите

За запазване свежестта на морковите е необходимо да се намали количеството влага, което те губят. Поради това, е необходимо те да се съхраняват в най-студената част на хладилника в найлонова торбичка или увити в хартиена кърпа, което ще намали кондензацията. По този начин морковите ще останат свежи за около две седмици. Те също трябва да се съхраняват далеч от ябълки, круши, картофи и други плодове и зеленчуци, които произвеждат етиленов газ, тъй като той ще ги направи горчиви на вкус.

5/5 - (3 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*