Лазурита – Красотата на Магията

Лазурита – Красотата на Магията

Lapis Lazuli наричан накратко Лапис и познат у нас като Лазурит –този уникален камък е един от най-ценените в древността цената му е била многократно по-висока от тази на златото,заради удивително наситения му син цвят и неговите относително ограничени находища

История

Първите данни за използването на лазурит се откриват при разкопки в  Badakhshan провинция на Афганистан .Те са датирани отпреди 6000 години. Много разпространен и почитан лазурита е бил в средния Изток,древен Египет и дори около езерото Байкал . Много древни култури са го почитали като свещен камък и са го ползвали като скъпоценност за своите владетели. Това е един от любимите камъни на Клеопатра,която е била известна с бижутата си от Тюркоаз и Лазурит- и двата камъка почитани в Египет като символи на Божествената власт , Лазурита е бил свещен в Индия , Вавилон , Асирия  и древен Китай,където императорите са го инкрустирали в бижутата си

China, Qing Dynasty (1644-1912)

Име и състав.

Състава на Лапис Лазули е интересен .Основната съставка е lazurite (25% to 40%) със формула (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2 , Повечето образци съдържат и calcite (бял), sodalite (син), and pyrite (метално жълт). Други възможни съставки са : augite; diopside; enstatite; mica; hauynite; hornblende, и  nosean. Всички тези разнородни примери правят лазурита уникално красив и разнообразен.

Много често грешно се смята,че Лазурита  идва от английската дума  azure, или френската azur, италианската azzurro, или испанската и португалска  azul . Това е абсолютно погрешно- всъщност всички тези думи произлизат от лазурита и са създадени да опишат великолепния син оттенък. Истинския произход на думата идва от Средновековния Латински lazulum, който е от Арабското  lāzaward, което е преминало от оригиналното персийско  لاژورد lāzhward ,което всъщност е името на мястото,където е била най-старата и най-голяма мина за този камък

 

Находища

Най-великолепните образци и днес идват от Kokcha River  в Badakhshan провинция на Афганистан които и до ден днешен държат цена на скъпоценни камъни ,от този източник са идвали и великолепните камъни открити в бижутата  в древен Рим, Гърция и Египет .Индийските владетели са ползвали свое находище край Shortugai  -град възникнал край мина за Лазурит.

Сходен по великолепие е и лазурита идващ от Андите близо до град  Ovalle днешно  Chile. Други находища ,макар и не така качествени се намират край езерото Байкал в Сибир ,Ангола,Бурма,Пакистан ,Канада , и Аризона в САЩ. Красив и качествен е и турския лазурит .

Приложения

Освен за много скъпи бижута и свещенни предмети в древноста Лазурита се е използвал и за обзавеждане на дворци ,стрит на прах се е прилагал за по-бързо зарастване на рани и операции , В Древен Египет и Идния се е ползвал за естествен грим ,от него са правели бои за рисуване и оцветяване на тъкани.

Факти

Цвят Тъмно син със златни нишки –древните са го приемали като обсипано с блестящи звезди тъмно небе

Елемент Вода –носи особени прозрения на всички водни зодии- Скорпион,Рак,Риби

Кореспондира с зодия Везни и Стрелец

Твърдост 5-6 по скалата на Мос

Отваря и лекува Гърлената чакра

Магически приложения.

От древни времена е ползван от жреци и гадатели за връзка със скритото познание,за усилване на магическите ритуали и по-добра концентрация.

Като подходящ за Гърлената чакра усилва способноста за изразяване,общуване,творчество,писане

В древноста са го носили и съдиите и владетелите,защото се е смятало,че увеличава справедливоста и помага да се разберат заблудите и лъжите

Абсолютно важен камък за всички,които искат да намерят собственото си аз,да постигнат хармония , да извършват ритуали,да намерят отговорите на живота си.

Физиологично приложение.

Успокоява нервната система , потопен във вода или носен като бижу пречиства тялото от болести и токсини и подпомага възстановяване след рани и операции.Много подходящ за укрепване на Имунната система. Най-препоръчителен е за след оперативно възстановяване

Значения – Камък на приятелството и връзките-помага на хората да се интегрират добре в колектив и да бъдат приети от околните. В Индия го препоръчват при медитация,защото прочиства духа и успокоява тялото .

Камък на самопознанието,магията,вътрешната сила,контакта с Висшите сили , творчеството и вдъхновението.

Камък на справедливоста, истината, изясняването на скрити ситуации и помагащ ни да се свържем по-лесно с нашите пазители .

Увеличава смелостта

Предпазва от болести,физическо насилие и психологични атаки

В дома като фън – шуй коректор носи хармония,спокойствие,доверие ,любов и пази от врагове .Слага се в стаи на болни,за да ускори оздравяването им

Дотук са фактите- останалото е великолепието на цвета и съвършенството на този камък. От него се изработват както елегантни и изчистени бижута за по- деловите дами,така и смели и провокативни модели за по-артистичните жени. Комбинацията му с тюркоаз освен магическа сила  има и ненадминат цветови ефект. Лазурита се понася добре със злато,платина и сребро,което прави неограничени вариантите за бижута за всеки вкус,стил и събитие.

Така че ако искате да имате свое късче ясно обсипано със звезди небе –просто си подарете Лазурит. Той е и великолепен подарък за скъп ваш приятел с който не бихте искали да бъдете разделени от съдбата.

Ако искате да разгледате или закупите бижута от този камък, можете да го направите тук: Бижута от Лазурит

Статията е подготвена от Rosie – дизайнер в Charmy Rose .Бижута на тази марка може да намерите в   http://www.charmyrose.com/ .

Ако статията ви е харесала можете да гласувате за нас с бутончетата под и над нея и най-отдолу на страницата ни-това ще ни помогне да станем по-четени !

5/5 - (3 votes)
Ако статията Ви е харесала, молим да я споделите, за да достигне повече хора!

You May Also Like

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Blue Captcha Image
Презареди

*